podravina

PodSesvete Picassa biografija GoogleKarta mail

"Dude" se vraćaju u Podravinu - Etnografska zbirka Josipa Cugovčana - Blog.hr

ponedjeljak, 08.10.2007.

"Dude" se vraćaju u Podravinu

Slučajan susret Josipa Cugovčana iz Podravskih Sesveta i Pave Gadanya Gorjanca, glazbenika iz Novog Sela u Mađarskoj, bio je povod za razgovor o već zaboravljenim glazbenim instrumentima koji su se nekada svirali u ovim krajevima, a jedan od njih zvao se dude.
- Budući da sam član Odbora u Zajednici kulturno-umjetničkih udruga i predsjednik folklora županije, dosjetio sam se da se ponovno vrati stari podravski instrument-dude.
U Mađarskoj smo posjetili Pavu Gorjanca koji izvrsno svira, ali i izrađuje dude. Naručili smo šest komada koji su podijeljeni pojedinim KUD-ovima u kojima će se pronaći osobe koje žele naučiti svirati ovaj instrument – rekao je Josip Cugovčan.
Održan je i prvi seminar, s 20 polaznika, kojega je vodio Andor Veg, koji je opet naučio svirati od Pave Gorjanca. Na taj bi se način nakon mnogo godina u Podravinu mogli vratiti dudaši, prema Josipovim riječima, svirači koji su zabavljali ljude prije tambura.
podravskeGajde
- Razlika između pojedinih duda je u tome što one koje su se svirale na području od Virovitice do Koprivnice imaju četiri piska napravljena od bazgovine ili trske, a peti je u trublju, dok je kraj oko Križevaca, Kalnika i Bilogore poznavao dude sa tri piska. Kao podloga za učenje sviranja na dudama može poslužiti znanje sviranja diplica.
Vjerujem da će dude opet postati naš tradicionalni instrument i da će ga rado prihvatiti mnoga folklorna društva – kaže Josip Cugovčan.
Dodaje da su dude slične gajdama, ali je razlika u tome što dude imaju svoj mijeh i može se istovremeno pjevati i svirati, dok se u gajde treba stalno puhati.
izvor:PODRAVSKI LIST 12.prosinac 2005. (fba)

- 15:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>