podravina

PodSesvete Picassa biografija GoogleKarta mail

Izrada tradicijskog Božićnog nakita od komušine i krep papira - Etnografska zbirka Josipa Cugovčana - Blog.hr

subota, 15.12.2007.

Izrada tradicijskog Božićnog nakita od komušine i krep papira

Za tradicijsku izradu božićnog nakita nekad se isključivo koristio setinec, krep papir ,slama i "lužđinje" tj komušina.

nakit


Kod izrade nakita od komušine izabirao se suhi list klipa kukuruza koji je trebao biti što tanji i elastičniji.
Zatim se morao ispeglati tako da se izravna, a onda su se škarama oblikovale latice. Izabirali su se listovi sa različitim nijansama boja od svjetlijih pa sve to jako tamnih tako da bi se kasnije u izradi moglo kombinirati i sastavljati željeni cvijet po nijansama. Latica po latica spajala se koncem ili tankom bakrenom žicom dok se nije sastavila u željeni cvijet.
komušina komušina komušina
Kad je cvijet bio gotov moglo se sastaviti nekoliko takvih cvjetova te nekoliko klasova suhog žita i grančica borovice te se dobila prekrasna kitica s kojom se kitio bor, borovica ili se takva kitica stavljala oko kipova i trama u starinskoj hiži. U Podravini se još uvijek mogu naći ljudi koji izrađivaju ovakav tradicijski nakit te se njime koriste u ukrašavanju bora i kuće za Božić.
komušina komušina komušina


božićni nakit

Nakit od krep papira

Krep papir se izrezivao, savijao u odgovarajuće latice te takva latica jedna po jedna spajala se u određeni željeni cvijet te se sve zajedno vezivalo koncem. Koristio se krep papir u različitim bojama koji se tokom izrade kombinirao tako da se dobije cvijet u željenim bojama.

Također se koristila i bakrena žica ako bi se htjela napravit grana sa cvijećem gdje bi se žica omotala sa krep papirom, a na nju se dalje vezivalo već izrađeno cvijeće i listovi te bi tako sve zajedno tvorilo granu sa cvjetovima, koja se mogla savijati i oblikovati već po želji i ovisno o namjeni iste.




krep krep krep

- 11:44 - Komentari (6) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>